Groen daken

Groen daken: daktuin, waterbuffer, geluidsisolatie, warmte-isolatie en luchtzuivering ineen.

Het klinkt ideaal en dat is het eigenlijk ook.

De ruimte op het schuine of platte dak wordt benut voor duurzaamheid en het ziet er ook nog eens heel mooi uit: sedum, mos, bloemen en planten of zelfs bomen op het dak bieden een fijn uitzicht. Daarom werkt Patina er graag mee, zowel in de woningbouw als in de utiliteitsbouw.

De kosten van groene daken hoeven geen belemmering meer te zijn.

Veel gemeenten zijn bereid in de vorm van subsidies bij te dragen aan groene daken. Dat is logisch, want steden kampen vaak met wateroverlast; groendaken zorgen ervoor dat het riool minder snel overbelast raakt bij hevige regen. Het groen draagt bovendien bij aan de flora en fauna van de stad; het trekt bijvoorbeeld vogels en vlinders aan. Daarnaast draagt het groen bij aan de reductie van fijnstof en CO2-opname. En onder een groendak is het rustig werken en slapen, want het werkt ook als geluidsisolatie.

Dak met moestuin?

Een daktuin met sedum, een grasdak, of zelfs een moestuin, rozentuin, (fruit)bomen of een jeu-de-boulesbaan: daken bieden er de extra ruimte voor. En dat is mooi, in een dichtbevolkt land als het onze!

Niet alleen flora en fauna, ook het klimaat heeft baat bij een groendak

Het binnenklimaat heeft er baat bij, omdat het groen isoleert: in de winter houdt het warmte vast en in de zomer werkt het verkoelend. Zo bespaart het groendak energiekosten.

Maar ook het ‘buitenklimaat’ vaart er wel bij

Het groen vangt fijnstof op, zet stikstof om in zuurstof en geeft ook nog koelte, als welkom tegenwicht voor alle warmtevasthoudende steen en asfalt in de stad.

Meer weten?

Groen daken kunnen prima worden gecombineerd met andere duurzame daken, zoals zonnepanelen. Meer weten over groendaken? Neem contact op met Jordy van Nugteren, telefoon: 088-2257230, e-mail: jvn@patina.nl.