Energydak

Zomerse warmte benutten in de winter. Winterkou in de zomer benutten voor koeling. Dat kan allemaal met het Energydak.

Energieopwekkende daken

Patina ontwikkelde dit systeem voor toepassingen in woningbouw en utiliteitsbouw.

Ook voor zwembaden is het uiterst geschikt. Het Energydak kan worden toegepast bij projecten in nieuwbouw en grote renovatie (verketeling). Zowel platte als hellende daken kunnen worden uitgerust met dit systeem. Het is niet of nauwelijks zichtbaar en levert forse besparingen op.

Bespaar op energiekosten

Het Energydak draagt bij aan een prettig binnenklimaat en de warmwatervoorziening, terwijl de kosten voor energie omlaag gaan. Afhankelijk van de toepassing kan het Energydak tot wel 3 GJ/m2 per jaar genereren. Bijkomend voordeel is dat daken sneeuw- en vorstvrij blijven in de winter.

Nauwelijks zichtbaar

Het systeem is geïntegreerd in het dak en daardoor niet kwetsbaar en nauwelijks zichtbaar, dus ook niet van invloed op de architectuur. Het dak blijft bovendien gewoon beloopbaar. Nog een voordeel: alle gebruikte materialen zijn duurzaam en volledig recyclebaar.

Flexibele oplossing

Energydak is een flexibele oplossing, gemakkelijk in te passen in duurzame energiesystemen zoals warmtepompen en bronopslag.

Zo werkt het energydak

Het Energydak is een systeem dat bestaat uit vloeistofhoudende lamellen van kunststof en warmtewisselaars. De lamellen slaan hoge (dag, zomer) en lage (nacht, winter) temperaturen op en geven die via een warmtewisselaar af aan de gebruiker. Die bespaart flink op de energierekening: er is minder energie van het net nodig om het water van leiding en cv op te warmen en ook de airco heeft ‘s zomers minder nodig om tot de gewenste temperatuur terug te koelen.

energydak-01

Energydak met WKO

Het Energydak-systeem kan worden uitgebreid met bodemopslagsystemen. Dan neemt de vloeistof die door het systeem loopt, zomerwarmte en winterkou mee naar het warmte- en koude-opslagsysteem (WKO). En geeft ‘zomerwarm’ water in de winter voor cv en waterleiding en ‘winterkoelte’ in de zomer, voor de klimaatbeheersing. Dat kan omdat vlak onder de oppervlakte een constante temperatuur heerst van zo’n 11 graden Celsius.

Meer weten?

Patina is licentiehouder van Energydak. Wilt u er meer over weten, dan komen wij graag langs voor een gesprek of een presentatie. Neem contact op met Max Kwantes, telefoon: 088-2257225, e-mail: mk@patina.nl.