3000 huurwoningen Ymere leveren eigen energie

Meermaker, Ymere en gemeente Haarlemmermeer hebben de start gemaakt met een uniek zonnepanelenproject in Nederland waarbij 3.000 huurwoningen van zonnepanelen worden voorzien. Die leveren per jaar minimaal 40 tot bij sommige huishoudens wel 90 of zelfs 100 procent van de elektriciteitsbehoefte, en daarmee zoveel minder CO2 uitstoot.  Het levert de huurder per direct een lagere energierekening op die oploopt tot tientallen euro’s per jaar.

Hier gebeurt dit zonder ingewikkelde wijzigingen in landelijke wet- en regelgeving op het gebied van wonen, waar zelfs de minister van Wonen, Stef Blok, blij mee is. Wat de gemeente betreft een oplossing voor alle ruim 3 miljoen huurwoningen in Nederland. Daar is wat betreft het Haarlemmermeerse college pas echt de winst te halen. Tot mogelijk ruim 5 miljard kWh duurzaam schone energie, CO2 reductie en tot 1,5 miljard aan lagere rekeningen voor al die huurders.

De eerste huurders  in de Hoofddorpse wijk Graan voor Visch hebben de panelen welke door Patina zijn geleverd en geïnstalleerd inmiddels op hun dak. Vijftig bewoners uit de buurt hebben al een overeenkomst met Meermaker afgesloten: zij kiezen allen voor schone, goedkope en lokaal opgewekte zonnestroom.

5 Miljoen kWh zonnestroom in Haarlemmermeer

Ymere heeft in Haarlemmermeer ongeveer 4.000 eengezinswoningen, met een geschikt dak voor zonnepanelen. Deze bewoners zullen komende twee jaar stapsgewijs een vergelijkbare aanbieding krijgen. Andrea van de Graaf: “Ons doel is om 3.000 huurwoningen te voorzien van zonnestroom. Dat zijn 24.000 zonnepanelen en ruim 5 miljoen kWh lokaal opgewekte schone stroom. Een flinke stap in de richting van een onafhankelijke duurzame energievoorziening in Haarlemmermeer”.

Wethouder duurzaamheid, John Nederstigt;  ” Hier hebben we een unieke oplossing gevonden voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving in Nederland. Haarlemmermeer is echt een koploper in Nederland op het gebied van duurzaamheid, want we hebben niet alleen plannen, maar voeren die uit. Op dit moment lopen meer dan 100 projecten om de gehele samenleving en economie te verduurzamen. Dat doet de gemeente niet alleen, maar samen met lokale partners. Waarom? Omdat het loont, voor iedereen en omdat duurzame innovaties een nieuwe economische pijler is.”

Hoe werkt het?

Op een dak van een huurwoning van Ymere plaatst Meermaker acht zonnepanelen. Zonder dat de huurder, noch de eigenaar Ymere, zelf hoeft te investeren. Die leveren per jaar ongeveer 1675 kWh elektriciteit. Aan Meermaker betaalt de huurder een vaste lage vergoeding per maand. Omdat het maandelijks voorschotbedrag van de huurder meer daalt dan de vergoeding aan Meermaker, heeft de huurder per direct een lagere energierekening. Het voordeel loopt op tot tientallen euro’s per jaar.

Win win voor alle betrokken partijen

Alle partijen vinden het milieu belangrijk. Ymere stuurt ook op het beheersen van de energierekening van bewoners. “Bewoners gaan er onmiddellijk met tientallen euro’s per jaar op vooruit”  zegt Fred de Ruijter, Regiomanager Ymere. “En het vaste maandbedrag blijft twintig jaar gelijk. Onze huurders hebben komende tijd dus minder last van prijsstijgingen”. Wethouder Wonen en ambassadeur duurzaam gebouwde omgeving van het ministerie van I&M, Jeroen Nobel voegt daaraan toe: “Het is een uniek voorbeeld voor andere gemeenten van samenwerking tussen overheid en marktpartijen om snel de gebouwde omgeving te verduurzamen. Er zijn veel plannen in Nederland, maar hier zit men al in de uitvoering.”

Over Meermaker

Meermaker is een bedrijf dat actief investeert in duurzame projecten samen met partners, gericht op het versnellen en verbreden van de verduurzaming van Haarlemmermeer. Meermaker doet dit door partijen bij elkaar te brengen en door het verstrekken van financiële bijdragen aan duurzame innovatieve projecten, die anders niet van de grond zouden zijn gekomen.