patina partner in grootste zon-ESCo van Nederland

patina partner in grootste zon-ESCo van Nederland

De kogel is door de kerk: de Bank Nederlandse Gemeenten heeft groen licht gegeven voor een lening van € 28 miljoen aan de grootste zon- en LED-ESCo van Nederland in de sociale huursector. Patina is partner in deze ESCo. Samen met Klomp en LENS BV gaan we de komende vier jaren maar liefst 8500 woningen (grondgebonden en gestapeld) voorzien van zonnepanelen. Ook de verlichting in de woongebouwen en kantoren van Ymere gaan we vervangen door LED-verlichting.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse woningcorporatie op zo’n grote schaal gebruikmaakt van een ESCo-constructie. Dit houdt in dat Ymere de daken van haar woningen beschikbaar stelt aan de ESCo. Deze benadert op zijn beurt de huurders. De huurders kunnen zonnepanelen huren bij de ESCo en besparen hiermee een gegarandeerd bedrag per jaar op hun energierekening. De ESCo blijft eigenaar van de zonnepanelen en is dus ook verantwoordelijk voor het onderhoud.

Ymere werkt op deze manier aan haar duurzame doelstellingen zonder dat het hier zelf in hoeft te investeren. De huurder bespaart en maakt gebruik van groene stroom zonder dat hij hiervoor hoeft te investeren. Op deze manier maken we zonnestroom voor iedereen toegankelijk.

Het afgelopen jaar is er hard gewerkt om de financiële middelen bij elkaar te krijgen voor het uitvoeren van dit project. Naast de Bank Nederlandse Gemeenten verstrekken ook de gemeente Amsterdam en twee crowdfundingplatformen (Zonnepanelendelen & Greencrowd) een lening aan de ESCo.

Vanaf september gaat de ESCo onder de naam Iederzon actief huurders werven met een marketingcampagne.

Lees hier het hele bericht van Ymere

 

 


← Nieuwsoverzicht