Met een strak plan van aanpak ben je

juist flexibel

Betsy Perk is een woon- en zorgcomplex in Hoorn. Patina verving er dit voorjaar, in opdracht van Woningcorporatie Intermaris, het dak.

Al het sloopwerk werd met de hand gedaan om het lawaai tot een minimum te beperken.

De bestaande toplaag werd volledig gesloopt en het dakpakket werd opnieuw geïsoleerd opgebouwd. “Ja, en dat is dus de méést intensieve vorm van dakbedekken,” vertelt vestigingsmanager Jordy van Nugteren, “en dat bij zo’n bijzondere doelgroep.”

Het betekende: geen apparatuur en zo weinig mogelijk mechanische werkzaamheden.

Al het sloopwerk werd met de hand gedaan om het lawaai tot een minimum te beperken. Ook werd de eigen mobiele kraan gebruikt om iedere dag meteen het sloopafval weg te halen en het dak schoon te houden. Jordy: “Bij slopen & vernieuwen loop je nu eenmaal de meeste risico’s, je bent afhankelijk van het weer, dus elke ochtend moet je goed afstemmen wat gaan we vandaag niet doen en wat wel.” Toch verliep het project niet helemaal zonder incidenten. “We hebben het heel adequaat en vlot gedaan. Maar je bent er toch vier maanden bezig. En stankoverlast is bij deze werkzaamheden eigenlijk niet te vermijden. We hebben dat toen goed opgepakt met de bewoners. Easy going, geen gedoe.”

Het dakplan

Naast voorbereiding, methodiek en communicatie met de bewoners vormde ook het dakplan een uitdaging.

Jordy: “Het dak is er half rond, niet rechttoe rechtaan, dus onze voorman, Peter Hoogland, heeft veel aandacht besteed aan de dakbanen. Waterdichtheid en functionaliteit, daar gaat het natuurlijk om. Maar we vinden de esthetiek ook belangrijk. Het moet gewoon in één keer goed, dan hebben ze er de komende 35 jaar geen omkijken meer naar.”