In het Living Lab van BouwLab R&Do in Haarlem werken 10 partners samen aan het Dak van de Toekomst – een uniek project waarin innovatieve isolatiematerialen en dakbedekkingen onder gelijke omstandigheden worden getest voor duurzame oplossingen in de bouwsector. Het project maakt deel uit van het landelijke programma Toekomstbestendige Leefomgeving, gefinancierd door het Nationaal Groeifonds, dat zich richt op duurzame innovaties voor de toekomst.

Meerdere innovaties op één dak

Het Dak van de Toekomst combineert meerdere innovatieve toepassingen. Het bevat biobased isolatiematerialen als myceliumisolatie, IKO Atelia biobased PIR en cellulose-isolatie verwerkt in prefab dakelementen. Daarnaast krijgt het een groendak met een mix van sedum, kruiden en grassen en innovatieve zonnepanelen met micro-omvormers.

BouwLab R&Do monitort de invloed van deze oplossingen real-time met sensoren op en onder het dak. “We meten onder andere het effect van het groendak op waterbeheer en de energieopbrengst van de zonnepanelen,” legt Rob Buren, consultant bij BouwLab, uit. “Ook analyseren we hoe de isolatiematerialen reageren op temperatuur- en vochtinvloeden. Door alles onder dezelfde omstandigheden te testen, verzamelen we inzichten die waardevolle handvatten bieden om nieuwbouw- en renovatieprojecten efficiënter, duurzamer en toekomstbestendiger te maken.” Een belangrijk doel van het project is ook het ontwikkelen van losmaakbare dakoplossingen, zodat de toegepaste materialen herbruikbaar zijn voor toekomstige projecten.

Samenwerking als sleutel tot innovatie

Het Dak van de Toekomst toont de kracht van samenwerking in de bouwsector. Wij werken samen met woningcorporatie de Alliantie, BouwLab R&Do, Axionomic, FC-i, Wédéflex Duurzame Daksystemen, HDO Groep, IKO Atelia, Solarge, Inscio en Green Rangers.

Open innovatie en praktijkgerichte toepassing

De inzichten die hieruit voortkomen worden breed gedeeld, zodat andere partijen in de bouwsector hiervan kunnen profiteren. De Alliantie zet de resultaten dit jaar al in voor dakrenovaties bij het project De Lange Heul en mogelijk in2026 bij woningen in Almere. Daarnaast werken wij met BouwLab en De Alliantie aan een financiële businesscase om biobased daksystemen prijstechnisch concurrerend te maken met traditionele materialen.

Waarom dit project bijzonder is

Het BouwLab is de eerste testlocatie in Nederland waar zo’n brede variëteit aan innovatieve dakoplossingen onder gelijke omstandigheden wordt vergeleken. Het project richt zich op technische prestaties, maar legt vooral nadruk op duurzaamheid en circulariteit. Alle materialen scoren hoog op de R-ladder en zijn lokaal geproduceerd, wat bijdraagt aan een toekomst met minder uitstoot, meer circulariteit en betaalbare verduurzaming.

Het Dak van de Toekomst in opbouw | BouwLab in Haarlem

Meer weten over dit project?

Neem contact op