Een groene samenwerking

Bij de realisatie van een gebouw starten wij met de fundering. Maar de spreekwoordelijke kers op de taart is bijna letterlijk en figuurlijk het dak. Al zie je het vaak niet als je voor een gebouw op de stoep staat en omhoog kijkt, een goed dak boven je hoofd is heel belangrijk. Het dak moet goed isoleren, zo lang mogelijk mee gaan en in optimale conditie blijven. En als het even meezit, een bron zijn van duurzame energie. Om die reden werken wij al jaren samen met Heddes. Onze collega Per Schooneman sprak met Jan-Jaap Beentjes over deze duurzame samenwerking die is begonnen met af en toe een werk, maar door de groei van beide bedrijven zijn wij inmiddels hofleverancier van de daken van de gebouwen die Heddes realiseert.

West-Friese nuchtere mentaliteit

Jan-Jaap ziet veel overeenkomsten tussen Patina en Heddes. Hij legt uit: “We zijn beiden gegroeid na een overname. Patina heeft ooit Sietses overgenomen en Heddes deed hetzelfde met Teerenstra. De projecten die we beiden konden maken werden groter en groter.” Per vult aan: “Wij vonden elkaar in met name de grote projecten en de kwaliteitsvraag. De hoge kwaliteitsnorm van Heddes past precies bij hetgeen wij leveren.”

Het valt Jan-Jaap ook op dat de bedrijven hetzelfde DNA bezitten. “We verstaan elkaar. Bijvoorbeeld als het werk een keer tegenzit, dan gaan wij in gesprek met elkaar. Gewoon, van persoon tot persoon. Die persoonlijke benadering werkt goed en zorgt ervoor dat je elkaar in al die jaren steeds beter hebt leren kennen.” Per beaamt dit. “Zo spreken we ook over hoe we verbeteringen kunnen doorvoeren. Bijvoorbeeld toen Heddes zo’n 5 jaar geleden de werken anders ging aanvliegen. Zij wilden dat wij eerder aansloten bij het project om de juiste keuzes te maken en bijvoorbeeld zaken zoals technische faalverliezen, te voorkomen. We zijn hierover met elkaar in gesprek gegaan omdat dit consequenties had voor onze manier van werken. En hebben er toen samen voor gezorgd dat Patina in die werkwijze mee kon gaan. En wat hier niet mag worden vergeten is de West-Friese mentaliteit die we allebei hebben, ook daardoor passen we goed bij elkaar!”

Trends en ontwikkelingen

Omdat de markt zich razendsnel ontwikkelt, is de meerwaarde in samenwerking ook te noemen in de trends waar beide partijen op inspelen. “Jullie zijn altijd op de hoogte van nieuwe producten en ontwikkelingen.” vervolgt Jan-Jaap naar Per. “Zo waren jullie er op tijd bij met de waterretentie-daken die je nu eigenlijk overal ziet. Momenteel worden deze toegepast op ons project AMST in Amsterdam.” Dat de daken niet meer per definitie zwart zijn is volgens Per een hele mooie ontwikkeling. “Inderdaad, de waterretentiedaken noemen we een blauw dak, dat vaak wordt gecombineerd met groen en dus beplanting voor een betere balans in flora en fauna. Maar ook zonnepanelen spelen een zeer grote rol. Al lang voor dit grootschalig werd toegepast sprak onze directeur Wil Boots over het verduurzamen op het dak en hield alle innovaties goed in de gaten. Inmiddels weten we bijna niet beter.”

Groen is het nieuwe zwart

In de planontwikkeling van Heddes denkt Patina mee in optimalisatie en alternatieven. Dit houdt ook in dat zij aan de bel trekken als een idee van Heddes niet kan worden uitgevoerd óf anders moet. Per: “De vraag naar een duurzamer of beter alternatief wordt door Heddes vaak voorgelegd. Dit heeft regelmatig geresulteerd in inderdaad betere, vaak ook goedkopere, alternatieven. Daarin hebben wij samen wel een slag kunnen maken.” Project Kavel 1N2 ‘Gare du Nord’ in Amsterdam-Noord is een mooi voorbeeld van hoe ‘groen het nieuwe zwart’ kan zijn. Het dak van dit project is gevuld met groene beplanting. Jan-Jaap: “Vergroening van de stad is een trend en een goede ontwikkeling”

Per: “Als je tien jaar geleden zei ‘ik wil groen op mijn dak’, dan keek iedereen je vreemd aan. Tegenwoordig kijken ze je vreemd aan als iemand zegt een ‘zwart’ dak te willen. Een groendak is tegenwoordig de nieuwe standaard. Zeker in combinatie met zonnepanelen. Dus de vraag voor een groendak is snel gesteld. Het is ook zeker in de stad een perfecte manier om het water te bufferen en het gebouw te koelen!”

De toekomst

Patina is een vaste partner op Heddes projecten. Zij zijn dan ook continu aan boord, zowel in de werkvoorbereiding als in de uitvoering. Na Kavel 1N2 zijn zij na de zomer van 2022 gestart met het project Bajeskwartier in Amsterdam, op de voormalige locatie van de Bijlmerbajes. Ook ligt er een vervolg op de plank met een modulair project Schonenvaert in Haarlem. Een heel mooi project volgens Per. “Dat wordt echt heel speciaal en gaaf. Bij Ursem Modulaire Bouwsystemen worden de modules gebouwd en als laatste brengen wij op verzoek de dakbedekking aan. Dit neemt op dit moment een vlucht!” Zowel Jan-Jaap als Per zijn blij met de duurzame samenwerking. De continuïteit borgen voor de toekomst is een mooi gezamenlijk doel. Maar daarnaast wil Patina zoveel mogelijk groene en retentiedaken aanbrengen in de stad. Ondertussen gaat de ontwikkeling hiervan door, zeker in de nieuwbouw.

“We hebben elkaar nodig om het beste product te kunnen leveren, “ sluit Per af.