In gesprek met Milko Derks van IPR Vastgoedmanagement over Senso 1 & 2, een enorm renovatie verduurzamingsproject.

Wat waren de uitdagingen?
Het is een omvangrijk project en wordt het grootste verduurzamingsproject van Europa genoemd. Het betreft namelijk niet alleen het dak maar de hele schil. Met een totale aanneemsom van 38,5 miljoen was het zonder subsidie, investeringen van de aangesloten VVE’s en financiering niet te realiseren. Een goede voorbereiding was daarom essentieel en moest tot in de puntjes worden uitgewerkt.

Het project bestaat uit twee delen:
Senso 1: 409 appartementen verdeeld over 15 complexen.
Senso 2: 530 appartementen verdeeld over 17 complexen.

Waar en hoe begin je?
Met het doel om alle kozijnen te vernieuwen zijn we in 2017 gestart met de eerste besprekingen. In de loop van 2019 werd de vraag terloops gesteld: waarom eigenlijk alleen de kozijnen vernieuwen? Waarom gaan we niet kijken om de hele schil te verduurzamen? En zo kwam van het een het ander. Een brede samenwerking tussen het bestuur, woningcorporatie Eigen Haard, de gemeente en natuurlijk de Overheid in verband met Flora en Fauna werd samengesteld en zijn we gaan kijken welke mogelijkheden er waren. Een uitdaging in verband met de verschillende belangen van alle partijen die aan tafel zaten.

Wanneer werd het concreet en kon de uitvoering starten?
In 2022 was alles doorgesproken, doorgerekend, aangevraagd en werd de opdracht verstrekt voor het volledig verduurzamen van alle complexen. Met als eis alle werkzaamheden binnen 2 jaar af te ronden.

Waarom is er gekozen voor Patina?
Patina is dakpartner van woningcorporatie Eigen Haard en heeft in 2017 de daken overlaagd. Dat is 1 van de redenen waarom Patina betrokken werd bij het bouwteam. Daarnaast de bestaande garantievoorwaarden.

Wat was de uitdaging voor Patina?
Ondanks de omvang en de strakke planning liep Patina voorop, werd er meegedacht en de planning continu gewaarborgd. Een grote uitdaging omdat je ook afhankelijk bent van de weersomstandigheden. Met heel veel inzet was het mogelijk om binnen 1 jaar de dakbedekkingswerkzaamheden op Senso 1 en Senso 2 af te ronden met uitzondering van de bergingen. Deze worden uitgevoerd zodra de steigers gedemonteerd zijn. Het renoveren van 23.570 m2 in 1 jaar is echt uniek!

Waar bestonden de werkzaamheden uit?
De daken zijn volledig gesloopt omdat de bestaande isolatie niet voldeed aan een RC van 3,5.
Vervolgens is een nieuw pakket met isolatie aangebracht. De isolatie die is toegepast heeft een RC van 3,5 en voldoet nu aan de gestelde eisen. Op dit moment is Patina nog bezig op Senso 2 met de bergingen. Volgens de planning worden de werkzaamheden in april 2024 afgerond.

We hebben het over het grootste verduurzamingsproject van Europa. Wat is er nog meer uitgevoerd?
Zoals ik al vertelde de kozijnen, maar ook de houten geveldelen zijn vervangen en heeft nu een RC van 3,5. Er is vloerisolatie aangebracht en CO2 gestuurde mechanische ventilatie met een luchtvochtigheidmeter. Dit betekent dat als de CO2 hoog is in het appartement en/of de luchtvochtigheid in de badkamer, de ventilatie zich automatisch aanpast.

Ook zonnepanelen op het dak en brandwerende voorzieningen zijn aangebracht bij de voordeur en bij doorvoeren in de appartementen. Kort samengevat is de hele schil verduurzaamd. Van dak gevel tot vloer.

Hoe was de samenwerking met Patina?
In het voortraject heb ik heel veel gesprekken gevoerd met Wil Boots. De afrondende fase is altijd een uitdaging maar door de open en transparante gesprekken en het meedenken met de detailleringen is het altijd prettig werken met Patina!

Bekijk de video van onze werkzaamheden.

Start Video
Start video