Daar zijn wij ons van bewust. En gezien de krapte op de arbeidsmarkt denken wij na over nieuwe mogelijkheden. Door aan te sluiten bij het netwerk “upcycle your waste” kwamen wij via TU-delft bij RoboHouse terecht. Een onderzoeksinstituut waar high-end robotica oplossingen voor organisaties worden ontwikkeld.

Een groep van 6 studenten ging voor ons aan de slag om een robot (SPOT) te ontwikkelen die wij op het dak kunnen inzetten om onderhoud en inspecties uit te voeren.

En dat is gelukt. De robot maakt infrarood foto’s van de bedekking en de applicaties (bliksembeveiliging, valbeveiliging, RGA, ontluchtingen, airco’s, zonnepanelen) worden via GPS geregistreerd. Zo wordt het dak in kaart gebracht en de kwaliteit van de dakbedekking zichtbaar.

En ja natuurlijk, nu nog een prototype maar we gaan het verder ontwikkelen zodat we straks in staat zijn om ‘door de dakbedekking heen te kijken’, om kleine onvolkomenheden te herstellen, onderhoud op een groendak uit te voeren en lekkages te voorkomen.

Spot On.