Samen met GP Groot streven wij naar een optimale levenscyclus van grondstoffen door oude materialen, zoals dakpannen, snijafval en isolatiemateriaal, te verwerken en afval te voorkomen. Op die manier dragen we bij aan de verduurzaming van de bouwnijverheid. Veel gebruikte materialen kunnen namelijk goed opnieuw gebruikt worden voor andere toepassingen.

Om projecten zo duurzaam mogelijk uit te voeren wordt een levenscyclusanalyse (LCA) uitgevoerd voor de in te zetten materialen. Dit is een methode om de totale milieubelasting te bepalen van een product gedurende de hele levenscyclus, dat wil zeggen: winning van de benodigde grondstoffen, productie, transport, gebruik en afvalverwerking. Alleen het beste is goed genoeg.

“Afval zien wij graag als grondstof.”
Met zo’n 700 projecten per jaar zien, voorspellen en verbeteren we heel wat daken. Tijdens de werkzaamheden komen veel verschillende afvalstromen vrij zoals dakpannen, snijmateriaal en isolatiemateriaal. Met name het feit dat alle lagen van huidige daken aan elkaar kleven, maakt het scheiden een uitdaging. Wij zijn ons bewust van de toekomst. “Wij zien afval graag als grondstof. Nu gaat veel afval nog van Roof-to-road en wordt het vermalen tot granulaat. Nog mooier en beter is van Roof-to-roof waar wij ons voor inzetten.” Aldus Max Kwantes – teamleider innovatie Patina. Niet onbelangrijk als je kijkt naar de Nederlands overheidsdoelstelling: 100% circulair in 2050. Dat lijkt nog ver weg maar aangezien een dak zo’n 25 jaar meegaat, is het noodzaak om nu te anticiperen en wordt er gewerkt om een dak los-maakbaar te maken om hergebruik van materialen volledig mogelijk te maken in 2050.

GP Groot en Patina hebben hetzelfde groene DNA
Samen met GP Groot zijn we volop bezig om een gezonde toekomst te creëren door onder andere te kijken naar verspilling, de life cyclus van materialen en de C02 uitstoot van transport. Max Kwantes: “Onze samenwerking met GP Groot is open en transparant en onze werkwijze is hetzelfde: continu innoveren en verbeteren. Niet lullen maar poetsen. We maken elkaar sterker. ” GP Groot is blij met deze samenwerking. “De samenwerking met Patina laat zien dat het ingezamelde afval opnieuw gebruikt wordt voor andere toepassingen: een prachtig resultaat van onze vooruitstrevende aanpak waarmee we een bijdrage leveren om bouwnijverheid te verduurzamen en uiteindelijk volledig circulair te maken, aldus Jeroen Zwart, verkoopleider GP Groot.”

Wilt u weten wat GP Groot voor uw bedrijf kunt betekenen?
Vraag een vrijblijvend advies aan via: https://www.gpgroot.nl/lap3/